Vodič za odabir savršene novogodišnje jelke

2022-12-09

Veoma je težak zadatak, i razumemo sve dileme koje možda imate pri odabiru savršene jelke za vaš dom. Ipak, pokušaćemo da vam pomognemo sa nekoliko saveta i odgovorićemo i na pitanja kako najbolje uklopiti jelku u prostor i kako uskladiti dekorisanje jelke sa stilom i veličinom prostora.

 

 

Pre nego što kupite jelku, treba da odlučite gde želite da je postavite: u kojoj prostoriji će jelka biti?

 

Da li planirate jelku u dnevnoj sobi ili možda u manjoj prostoriji?

Hoće li biti u uglu ili će zauzeti centralnu pozornicu?

Da li će to biti ispred prozora ili zida?

Kada imate predstavu gde želite da postavite jelku, onda treba razmisliti za veličinu, kvalitet, tip, odnosno model. Ipak da krenemo redom:

1. Koje veličine treba da bude jelka?

Ako ste tačno odredili gde će veštačka jelka biti postavljena, vredi izmeriti izabrano mesto kako biste znali koja širina i visina drveta bi tu najbolje pristajala. Ako imate ovo, već znate najvažnije parametre drveta.

Veštačka jelka se mora meriti od vrha najviše grane do kraja postolja za jelku i postolja za jelku. Ako želite da vaše drvo doseže plafon, ipak treba da izaberete drvo koje je 20-30 cm manje od ukupne visine, jer ne izgleda dobro ako drvo doseže plafon. Na primer, ako živite u standardnom stanu sa visinom plafona od 2,7 metara i želite drvo koje doseže skoro do plafona, onda je veštački bor od 240 cm najbolji izbor. Ovo omogućava malo prostora za igru, udobno uklapanje u gornji ukras i prostorija nije pretrpana.

Širina stabla nije manje važna od njegove visine. Ako je soba mala, onda veoma ekspanzivna veštačka jelka proguta prostor, optički ga skuplja. Kako bismo olakšali odluku, sve naše veštačke jelke su obeležene dijagramima po širini.

Zaista prostrano i široko drvo (npr. Evergreen i Green Flame) preporučuje se samo za veće prostore, jer će biti zaista spektakularan ukras za vaš stan. Usko drveće, npr. Četinari se zaista dobro uklapaju u prostoriju sa malom površinom. Jelka sa visećim granama je savršen izbor za one koji žele da je postave u ugao kako bi uštedeli prostor.

A ako imate mali stan ili želite da ulepšate druge sobe, mini ili stona jelka je savršen dodatak za novogodišnje praznike! Uklapaju se svuda, čine svaku prostoriju mnogo svečanijom, posebno ako dodate kraće svetleće nizove. Mogu se postaviti skoro svuda: na bočni sto, kuhinjski pult, sto za kafu, komodu i skoro svaku drugu ravnu površinu.

2. Koliko dugo želite da koristite veštačku jelku?

Jedna od najvećih prednosti veštačke jelke je ta što ne morate svake godine da birate, nosite i rezbarite drvo. Ako želite da izaberete drvo samo za jednu, dve ili tri godine, onda je i veštačka jelka prosečnog kvaliteta dobar izbor, ako planirate na duži rok (5+ godina), onda bi trebalo da kupite premijum- kvalitetnu jelku.

Najlakši način da se utvrdi kvalitet drveta je njegova cena. Mi pravimo jeftinije jelke sa životnim vekom od 4-5 godina, dok naše veštačke jelke veće vrednosti traju više od 10 godina. Ekskluzivno kvalitetno drvo krasiće vaš dom više od 10 godina, pa će se njihova cena brzo isplatiti.

Jedno od najvažnijih merila kvaliteta je broj ekspozitura. Ako za poređenje uzmete prosečno drvo od 180 cm, naći ćete stabla sa 584 i 1044 grana u DekorTrend asortimanu ove veličine. Veštačka jelka Wonder Black je ređe razgranato, jeftinije drvo, dok je Nordic Star možda najbogatija veštačka jelka u našem asortimanu.

3. Upoznajte različite vrste listova!

Većina ljudi odlučuje o kupovini veštačke jelke na osnovu listova. U osnovi, u prodavnicama možete pronaći 4 vrste listova.

2D tip listova

Naziv 2D se odnosi na one veštačke jelke čije su iglice dvodimenzionalne, uglavnom nalik na male lopatice. Ove jelke spadaju u kategoriju jeftinijih po cenama.

3D tip listova

Ovi listovi formiraju mali trouglasti oblik poprečnog preseka živih jelki, tako da je ova konstrukcija lišća životnija i dekorativnija od svojih dvodimenzionalnih kolega. Dekortrend-ovi najlepši i najpopularniji modeli veštačkih jelki su vrhunske 3D veštačke jelke. Živopisna boja, nepravilne, oblikovane siluete, nekoliko vrsta igala, bujno lišće. One su izdržljive i izgledaju jednako lepo ukrašene svake godine.

List četinara

Listovi četinara su dugački, tanki i podsećaju na listove belog bora. Ova vrsta lista se može naći samo na veštačkim borovima sa mešanim listovima, na primer Sierra.

 

Mešoviti tip lista

Mešani tip lista je tipičan za one jelke čije grane sadrže 2D i 3D iglice. Jelke sa mešovitim listićima imaju grane koje su obično guste i zbijene.

Ako ste sa ovim zadovoljni, ostaje samo ukras. Grane sledeće generacije veštačkih jelki već imaju osnovno zeleno kablovsko LED svetlo. Ovo znatno olakšava ukrašavanje, jer će svetla na drvetu upaliti odmah nakon postavljanja. Preporučujemo ga pre svega onima koji žele jelku koja se može brzo ugraditi, za koju čak ne morate posebno da kupujete i montirate svetiljke.

Ako želite nešto jedinstveno

Ako želite zaista posebnu jelku ove godine, potražite i među našim dizajnerskim veštačkim jelkama. Bilo da želite belu ili crnu jelku za elegantna mesta, ili srebrno-belu za čiste, moderne enterijere, sigurno ćete je pronaći kod nas!